Tue, 05 Dec 2023RO Ro  EN En    
 
Projects
 
 
Lista de proiecte » Studii de fotofisiune cu detectorul ELIGANT-TN - Dezvoltarea metodei de analiza a datelor

Studii de fotofisiune cu detectorul ELIGANT-TN - Dezvoltarea metodei de analiza a datelor
www.eli-np.ro/projects/6-proiecte.html


Acronim: GANT-PhotoFiss
Autoritatea contractanta: Institutul de Fizica Atomica (IFA)
Numar / Data contract: ELI-RO 14 / 2020-10-16
Program: PN-III-P5/Subprogramul 5.1
Director proiect: Dr. Dan Mihai Filipescu
Parteneri: Universitatea din Bucuresti
Data incepere / finalizare proiect: 2020-10-16 / 2023-10-15
Valoarea proiectului: 750000 RON
Rezumat: Misiunea proiectului GANT-PhotoFiss este de a dezvolta o noua tehnica pentru masurarea simultana a sectiunilor reactiilor de fotofisiune si fotoneutronice cu ajutorul detectorului de neutroni 4pi cu contori de 3He din cadrul grupului ELI-NP Gamma Above Neutron Threshold Thermal Neutrons (ELIGANT-TN), cat si dezvoltarea de metode asocitate de diagnoza a fasciculului gamma.
Proiectul este condus de dr. Dan Mihai Filipescu la Departamentul de Fizica Nucleara din cadrul Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei, in parteneriat cu prof. dr. Anabella Tudora la Departamentul de Fizica Nucleara al Facultatii de Fizica, Universitatea din Bucuresti. Solicitam fonduri de circa 200 kEuro pentru a finanta posturi de personal timp de trei ani, precum si logistica si calatoriile necesare.
In prezent, in programul de fotofisiune la ELI-NP sunt planificate doar experimente de detectie a fragmentelor de fisiune, oferind informatii despre sectiunea de fotofisiune si distributiile de masa, sarcina, unghiulara si energie cinetica totala a fragmentelor de fisiune. Desi programul stiintific prevazut la ELI-NP pentru descrierea procesului de fisiune nucleara este foarte cuprinzator, acesta nu include nicio investigatie cu privire la emisia neutronilor prompti de fisiune (PFN) - date nucleare esentiale pentru aplicatiile nucleare.
Proiectul GANT-PhotoFiss va dezvolta o metoda pentru masurarea sectiunilor eficace de fotofisiune si a distributiei multiplicitatii PFN si a energiilor medii ale spectrelor PFN prin utilizarea detectorului de eficienta constanta ELIGANT-TN. Instrumentul ELIGANT-TN a fost initial dezvoltat de grupul ELIGANT pentru masuratori fotoneutronice si este in prezent complet functional si testat. Vom produce un algoritm functional pentru a fi utilizat in experimente combinate de fotofisiune si fotoneutronice programate pentru Ziua 1 la sistemul ELI-NP Gamma Beam System. Algoritmul va fi aplicat pentru validare pe seturile de date de fotofisiune 238U si 232Th masurate in regiunea Rezonantei Dipolare Gigant la sursa gamma Laser Compton Scattering NewSUBARU.
Un rezultat principal al proiectului va consta in instruierea cercetatorilor si generarea de competente in tehnica de sortare a multiplicitatii neutronilor, diagnosticarea fasciculelor gamma Lser Compton Scattering, cat si in modelarea teoretica asociata.
IFIN-HH si Universitatea din Bucuresti vor oferi tot sprijinul necesar, cum ar fi infrastructura si know-how-ul, cu exceptia celor detaliate in cererea de finantare.

Obiective:
 • Instruierea cercetatorilor si generarea de competente pentru viitoarele experimente de fotofisiune la sursa gamma ELI-NP.
 • Dezvoltare metoda de sortare a multiplicitatii de neutroni pentru a putea discrimina experimental sectiunile reactiilor fotoneutronice (γ,xn) si ale reactiilor de fotofisiune (γ,fxn).
 • Imbunatatire metode de diagnoza a fasciculului gamma si dezvoltarea unei noi metode de deconvolutie energetica pentru a determina spectrul incident al fasciculului gamma.
 • Aplicarea noilor metode pe seturile de date de fotofisiune 238U si 232Th masurate in regiunea Rezonantei Dipolare Gigant la sursa gamma Laser Compton Scattering NewSUBARU. Determinarea sectiunilor experimentale de fotofisiune si reactii fotoneutronice in intervalul energetic 6 - 20 MeV. Rezolvarea discrepantelor dintre seturile experimentale de date de la Livermore si Saclay.
 • Evaluarea reactiilor induse de fotoni pe 238U si 232Th folosind modele statistice.


 • ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
  1. Analiza preliminara a datelor experimentale de fotoreactii pe 238U si 232Th si calcule de emisie prompta (2020-12-31)
  2. Analiza preliminara a datelor experimentale de fotoreactii pe 238U si 232Th si calcule de emisie prompta  (2021-12-31)
  3. Analiza datelor experimentale de fotofisiune - dezolvare si aplicare metoda (2022-12-31)
  4. Evaluarea reactiilor induse de fotoni pe 238U si 232Th cu ajutorul calculelor de model statistic (2023-10-15)

  REZULTATE
  ARTICOLE PUBLICATE
  ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


  Inapoi la Lista de proiecte
  English version of the project EN   
   
  Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
  Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
  2023 IFIN-HH. All rights reserved.