The funding of the ELI-NP project from Structural Funds was approved by the European Commission

Stiri

.

.

  Despre Proiectul ELI


CV Louis Giesen
Extreme Light Infrastructure (ELI) va fi un centru european si international pentru cercetari de cel mai inalt nivel in domeniul laserilor de putere ultra inalta, interactiunii laser-materie si surselore secundare de radiatie . Puterea maxima a pulsurilor si durata lor extrem de scurta vor depasi tehnologia actuala cu cateva ordine de marime. Datorita proprietatiilor sale unice, aceasta infrastructura multidisciplinara va oferi noi oportunitati extraordinare pentru studierea unor procese fundamentale care apar in interactiunea lumina-materie. ELI va crea o platforma unde vor fi promovate in mod activ aplicatiile Extreme Light in folosul societatii.
Parte a misiunii ELI va consta in a pune in practica un transfer tehnologic eficient catre IMM-uri si firmele mari. Prioritara in agenda ELI va fi instruirea oamenilor de stiinta aspiranti si inginerilor din numeroasele discipline asociate cu Extreme Light. Proiectul ELI, inceput ca o colaborare a 13 tari europene, va cuprinde patru piloni:
  • High Energy Beam Science (Stiinta fasciculelor cu energie inalta), dedicat dezvoltarii si utilizarii fasciculelor in pulsuri ultra scurte de radiatii cu de mare intensitate si particulelor care se apropie de viteza luminii. Aceasta parte a ELI va fi realizata la Praga (Republica Ceha)
  • Attosecond Laser Science (Stiinta laserilor la nivel de atosecunde) va derula investigatii temporale ale dinamicii electronilor din atomi, molecule, plasme si solide la nivel de atosecunda (10-18 sec.). Szeged (Ungaria) va gazdui acest pilon ELI.
  • Pilonul Nuclear Physics (Fizica nucleara) va fi construit in Magurele (langa Bucuresti/Romania) si se va concentra pe fizica nucleara pe baza fasciculelor ultra-intense de radiatii vizibile (laser) si invizibile (gama). In timp ce procesele atomice sunt foarte potrivite pentru radiatiile laser vizible sau in infrarosu, ELI-NP va genera si fluxuri de particule si radiatii, cu energii mult mai mari si foarte intense, potrivite pentru studiul proceselor nucleare.
  • Ultra High Field Science (Stiinta campurilor de radiatii ultra-intense), care va explora interactiunea relativista laser-materie intr-o gama de energie in cadrul careia fenomene absolut noi cum ar fi interactiunea dominata de radiatii, vor preleva. Hotararea referitoare la amplasamentul celui mai provocator pilon din punct de vedere tehnologic va fi luata ulterior validarii tehnologiilor de catre ceilalti piloni.

.
.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati
www.fonduri-ue.ro
.
.