The funding of the ELI-NP project from Structural Funds was approved by the European Commission

Stiri

.

.

  Premii

2018 – Premiului Nobel pentru Fizica


Categoria "Fizica"

Premiul Nobel pentru Fizica pentru anul 2018 a fost acordat Profesorilor Arthur Ashkin (SUA), Gérard Mourou (Franța) si Donna Strickland (Canada) "pentru descoperiri inovatoare in domeniul fizicii laserilor". (Anuntul Premiului Nobel pentru Fizica)
In anul 2006, Profesorul Gérard Mourou devine initiatorului Proiectului European ELI - Extreme Light Infrastructure, considerat un proiect-etalon al Comisiei Europene, prima infrastructura distribuita din istoria stiintei, cu trei piloni (Republica Ceha, Ungaria si Romania).
Cazul stiintific al ELI-NP a fost, de asemenea, dezvoltat impreuna cu Profesorul Mourou – cercetarile stiintifice fundamentale si aplicative care au definit pilonul romanesc si un nou domeniu al Stiintei – Nuclear Photonics.
Profesorul Mourou este membru al International Scientific Advisory Board al ELI-NP si colaborator activ al grupului de cercetatori ai ELI-NP in efectuarea de experimente pregatitoare pentru ELI-NP. Link
  Nobel Prize for Physics 2018
 

2017 - Galei Proprietatii IndustrialeInstitutul National pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei a obtinut Premiul pentru realizarea celui mai important Centru de cercetare stiintifica din Romania: ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics), acordat de Legal Magazine in cadrul Galei Proprietatii Industriale.
Aceasta prima editie a avut loc in data de 13 iunie 2017 si a fost gazduita de Institutul Cultural Roman, evenimentul avand rolul de a consolida parteneriatul dintre titularii de drepturi (persoane fizice, inventatori, companii, institute de cercetare, universitati, etc) si consilierii in proprietate industriala.
Printre criterille care au condus la acordarea premiilor s-au aflat: experienta in piata, opiniile si recomandarile clientilor, rezultatele inregistrate in 2016, activitatea academica si stilul de leadership, precum si aparitiile in presa nationala si internationala. Link
  2017 Gala Biz
 

2017 - Gala Biz - Valori de Romania


Categoria "Top Management"

In data de 16 mai 2017 a avut loc cea de a doua editie a Galei Valori de Romania, eveniment care prezinta si celebrează personalitati din Romania care fac performanta la nivel international. In prezenta a peste 200 de top manageri din companii, antreprenori, oameni de cultura, sportivi si inventatori, echipa revistei Biz a premiat 34 dintre cele mai respectate si performante personalitati si branduri romanesti.
Acad. Nicolae-Victor Zamfir, Director General al Institutul National de Fizica Nucleara "Horia Hulubei" a fost desemnat laureat al Categoriei "Top Management", pentru implementarea celui mai important proiect de cercetare din Romania, Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics. Link
  2017 Gala Biz
 

2016 – Gala Premiilor IT&C


PREMIUL "Best R&D Project"

Revista afacerilor Telecom, Media şi Tehnologie "COMUNICATII Mobile" a organizat, pe 29 noiembrie 2016, a XIII-a editie anuala a Galei Premiilor IT&C ale industriei romanesti hightech si conexe pe tematica anului 2016: Smart City
Doua dintre cele 13 distinctii oferite cu aceasta ocazie au fost acordate Proiectului ELI-NP si Grupului Thales, la categoria 'R&D Award'.
Evenimentul Golden Telecom Day a reprezentat o sinteza a celor mai importante realizari din 2016 si proiectiile pentru anul 2017, iar premiile au fost acordate in urma consultarii a trei jurii (juriul publicului, al specialistilor si al redactiei "COMUNICATII Mobile"), realizat in perioada 1 august - 1 noiembrie. Link
  2016 GCM
 

2016 - Premiile Foreign Policy Romania 2016 – Pentru oameni si idei care misca tara in bine


Categoria "PROIECTE"

Sub deviza "100 de oameni si idei care misca tara", revista Foreign Policy Romania alcatuieste in fiecare an un top 100 pentru evidentierea celor mai importante contributii la dezvoltarea tarii. In cadrul Galei Foreign Policy Romania 2016, care a avut loc in data de 3 martie, au fost premiate 15 dintre cele mai importante personalitati, idei si proiecte remarcate in cursul anului trecut.
Premiul la categoria "Proiecte" a fost obtinut de Acad. Nicolae Victor Zamfir – pentru gestionarea construirii Laserului de la Magurele. Directorul proiectului ELI-NP a prezentat stadiul curent al lucrarii la infrastructura viitorului centru de cercetare european, evidentiind faptul ca lucrarile sunt in graficul stabilit si ca urmatorul pas il reprezinta asamblarea echipamentelor si construirea aranjamentelor experimentale. Link
  2016 FP
 

2016 - Republica Franceza


ORDINUL NATIONAL AL LEGIUNII DE ONOARE
Academicianul Nicolae-Victor Zamfir, director general al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara - Horia Hulubei si director al proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics, a fost decorat de Statul Francez cu Ordinul National al Legiunii de Onoare in grad de Mare Ofiter. Decretul de numire a fost semnat de Presedintele François Hollande, in data de 15 ianuarie 2016, pentru a recompensa "meritele eminente in serviciul cooperarii dintre Romania si Franta in domeniul stiintei si cercetarii".
Insemnele de Mare Ofiter al Legiunii de Onoare i-au fost conferite profesorului Nicolae-Victor Zamfir de catre François Saint-Paul, ambasadorul Republicii Franceze in Romania, in cadrul unei ceremonii organizata la Ambasada Frantei in data de 22 iunie 2016. Cu aceasta ocazie, ambasadorul Saint-Paul a afirmat ca "fara determinarea, expertiza, cunostintele si rabdarea domnului profesor Zamfir, proiectul ELI-NP nu ar fi putut sa ia nastere la Magurele".
In cuvantul sau, directorul ELI-NP a subliniat ca aceasta distinctie reprezinta o continuare a colaborarii romano-franceze in domeniul fizicii, fondatorul Institutului de Fizica Atomica de la Magurele, Academicianul Horia Hulubei, primind Legiunea de Onoare in urma cu 60 de ani. Profesorul Zamfir a adresat multumiri tuturor colaboratorilor sai si a mentionat ca distinctia oferita de Statul Francez este o recunoastere a performantei intregii echipe a IFIN-HH si ELI-NP, precum si a comunitatii romanesti de fizica. Link
  Legiunea Onoare
 

2014 - Societatea Franceza pentru Fizica


MARELE PREMIU FELIX ROBIN
Sydney Gales, Director pentru Cercetare in cadrul IPN Orsay si Director Stiintific al proiectului ELI-NP din cadrul IFIN-HH Bucuresti, a fost distins de Societatea Franceza pentru Fizica care i-a acordat Marele Premiu "Felix Robin" pentru a onora activitatea sa stiintifica recunoscuta la nivel mondial. Prin urmare, Sydney Gales primeste una din cele mai inalte distinctii acordate de SFP anual, marcand astfel nivelul de excelenta al cercetatorilor sau proiectelor din domeniul fizicii.
Aceasta distinctie care il onoreaza pe Sydney Gales onoreaza si IPN Orsay in ansamblu. Link
  2014 SFP
 

2013 - Mediafax


PREMIUL PENTRU FORTAREA LIMITELOR
Premiul pentru fortarea limitelor este acordat echipei de la Magurele care a adus in Romania cel mai puternic laser din lume. Pentru ca sunt parte a unui proiect care a atras nu doar fonduri europene, ci si tehnologie de ultima ora in Romania. Pentru ca au reusit sa valorifice aici talentul si stiinta fizicienilor romani. Si pentru ca au reusit sa comunice acest proiect pe intelesul tuturor.
La primirea premiului, echipa de cercetatori a vorbit despre mandria pe care o simt in momentul in care ceea ce fac este recunoscut de o societate intreaga. Membrii echipei au mentionat ca cel mai mare sprijin l-au avut din partea mass-media, care a primit proiectul cu foarte multa deschidere si i-a incurajat sa creada ca sunt capabili sa puna Romania pe o harta a lumii stiintifice. Link
  2013 Mediafax
 

2013 - Energy Oscars


PREMIUL PENTRU REUSITE EXTRAORDINARE
Alexander Damev, program manager WU (Vienna University of Economics and Business), a inmanat Premiul pentru reusite extraordinare Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei pentru proiectul laserului de la Magurele, care va fi cel mai mare din lume. Laserul de la Magurele este componenta centrala a unui proiect european de peste 350 de milioane de euro, in care sunt implicate peste 40 de institutii din 13 state membre ale UE. Odata finalizat, va avea aplicatii diverse, de la cercetare teoretica, la industria energiei nucleare. Premiul a fost primit de Gheorghe Cata Danil, director adjunct al proiectului Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP).
Printre nominalizari s-au numarat Genesis Biopartner, Phoenixy, Rompetrol si RPIA (Asociatia Romana a Industriei Fotovoltaice). Link
  2013 Energy Oscars
 

2012 - Premiile CCIFER 2012


PREMIUL DE EXCELENTA
Gala 2012 a Camerei franceze de Comert, Industrie si Agricultura din Romania (CCIFER) - a avut loc in data de 7 decembrie, sala Grand Ballroom a hotelului JW Marriott.
Premiile CCIFER 2012 - au fost un omagiu adus intreprinderilor mici si mijlocii. Pentru a pune in valoare intreprinderile mici si mijlocii, CCIFER a propus in anul 2012 cinci premii exclusive dedicate acestor intreprinderi si asociatiilor membre.

Premiul de excelenta a fost acordat lui Nicolae Zamfir, pentru proiectul ELI-NP. Link
  2012 CCIFER
 

2012 - Premiile Radio Romania Cultural


PREMIUL PENTRU STIINTA
Cea de-a XIII-a editie a Galei Premiilor Radio Romania Cultural s-a desfasurat la Teatrul Odeon, luni, 18 martie, de la ora 19.00 - Au fost acordate premii pentru opt sectiuni diferite care au fost gandite pentru a crea o imagine cat mai fidela a lumii culturale romanesti si a celor mai importante realizari ale anului 2012, in diferite domenii ale culturii.

Directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN-HH), dr. fiz. Nicolae Zamfir, a primit Premiul pentru Stiinta pentru aducerea in Romania a celui mai mare proiect de cercetare stiintifica in domeniul laserelor - Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics (ELI-NP). Link #1 ; Link #2
  2012 RRC
 

2011 - Gala Premiilor in Educatie - Fundatia Dinu Patriciu


PREMIU ONORIFIC
Primul premiu onorific a fost acordat Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara - Horia Hulubei, pentru implicarea in proiectul international ELI-NP, care isi propune sa construiasca cel mai puternic laser.

Directorul Institutului de Fizica Horia Hulubei, Nicolae Zamfir: "Nu ma asteptam. In numele fizicienilor de la Magurele, suntem onorati. Incercam sa ne facem datoria, sa crestem vizibilitatea Romaniei, speram ca proiectul sa puna Romania pe harta Europei." Link
  2012 Fundatia Dinu Patriciu


.
.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati
www.fonduri-ue.ro
.