The funding of the ELI-NP project from Structural Funds was approved by the European Commission

Stiri

.

.

  EUCALL - Cluster european pentru surse laser avansate » https://www.eucall.eu/

Sursele optice de lumina laser avansate si sursele de raze X produse de accelerator, la fel ca si tehnologiile, aplicatiile stiintifice si utilizatorii acestora, s-au dezvoltat independent pe parcursul a mai mult de cinci decenii.

Condus de evolutiile infrastructurilor de cercetare cu laser optic si laser cu electroni liberi, decalajul dintre laserul optic si sursele de lumina accelerata s-a diminuat semnificativ in ultimii ani.

Ambele comunitati opereaza, implementeaza sau proiecteaza infrastructuri de cercetare cu sursa de lumina laser avansata, combinand sursele optice de mare putere si razele X de mare intensitate, care opereaza ca facilitati de utilizatori dedicate, iar problemele tehnice si operationale ale acestor infrastructuri de cercetare au devenit similare, daca nu chiar identice. In anumite cazuri, cele doua comunitati au initiat proiecte comune, dar se impune o colaborare mai apropiata si mai structurata a acestora, ceea ce se poate realiza prin acest proiect.

Propunerea de formare a unui cluster european al surselor avansate de laser (EUCALL) reprezinta prima incercare de creare a unui consortiu atatcuprinzator al infrastructurilor europene care folosesc surse optice laser avansate si surse de raze x bazate pe acceleratori.

Pe langa abordarea provocarilor tehnice cele mai urgente, EUCALL va dezvolta si implementa servicii transversale pentru proiectele ESFRI care opereaza cu fotoni, va optimiza utilizarea surselor de lumina laser avansate din Europa prin gestionarea eficienta a resurselor de management, va creste interoperabilitatea dintre cele doua tipuri de surse de lumina si va sprijini strategii si politici de cercetare comune.

Consortiul EUCALL include cele trei proiecte ELI recunoscute de ESFRI, facilitatea European XFEL, cateva infrastructuri nationale de cercetare, reteaua LASERLAB-EUROPE si FELs of EUROPE.

ELI-NP este implicat in mod activ in doua pachete de lucru ale EUCALL: pachetul de lucru nr. 5 (WP5 UFDAC: Ultrafast data acquisition) si pachetul de lucru nr. 6 (WP6 HIREP: High repetition rate sample delivery).

.
.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati
www.fonduri-ue.ro
.
.