În Clădirile speciale sunt instalate Sistemul Laser de Mare Putere, în Clădirea Laser și Laboratoare, sistemul VEGA și alte aranjamente experimentale, în Clădirea Gamma și Experimente.
Clădirile sunt proiectate și realizate la standarde înalte de calitate astfel încât să răspundă cerințelor speciale ale echipamentelor de cercetare știintifică instalate.
Pentru sustinerea echipamentelor de cercetare s-a realizat o platforma de beton care cântareste 120.000 tone, are grosimea de 1,5 m și se sprijină/reazemă pe un sistem complex de amortizare, alcătuit din 976 de arcuri și amortizoare, proiectat și realizat să respecte criteriul de protecție la vibrații exprimat în deplasări mai mici de 1 micron la o frecvență mai mică de 10 Hz. Cladirile speciale sunt prevăzute cu încăperi clasificate „camere curate”, clasa ISO 7. Camera curata ISO 7, în care este instalat laserul de mare putere, are o suprafata de 2400 m2.
Totodata, în clădirile speciale există încăperi care asigură protecția la radiații și încăperi ecranate pentru impulsuri electromagnetice.
Ventilarea și climatizarea sunt asigurate de un sistem HVAC geotermal modern, cu echipamente de ultima generație, care utilizează energie neconvențională și acoperă o sarcină termică de 4,2 MW pentru încălzire și o sarcină de 6 MW pentru răcire.

Lasers Laboratories and Workshops Experimental Halls Gamma