Dr. LASER

Aplicatii Medicale ale laserilor de mare putere

21 Martie 2025, ora 10:30

Centrul de Conferințe
IFIN-HH/ELI-NP

Kick-off Meeting



Vezi Agenda [.pdf] Vezi Comunicat de presa [.pdf]

Partenerul 1 - Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București
Partenerul 2 - Institutul Regional de Oncologie Iași
Partenerul 3 - Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca
Partenerul 4 - Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București
Partenerul 5 - ACCENT PRO 2000
Partenerul 6 - IP Automatic Design (IPAD)

Descrierea proiectului

Creșterea accesului populației la tratament și diagnosticare avansată a cancerului, precum și dezvoltarea de noi tratamente medicale pot aduce beneficii majore stării de sănătate și economiei României. Proiectul își propune să utilizeze și să dezvolte capacitatea de cercetare-dezvoltare în domeniul combaterii cancerului în scopul obținerii unor soluții terapeutice și de diagnosticare inovative, minim invazive.

Proiectul Aplicații medicale ale laserilor de mare putere - Dr. LASER vizează două nevoi majore în tratamentul și diagnosticarea cancerului în România: creșterea accesului populației la noi modalități (procese) avansate de tratament și diagnosticare a cancerului prin reducerea costurilor de implementare a acestor metode, precum și îmbunătățirea acestora pentru a deveni cât mai benefice pentru pacienți. Procesele specifice abordate în cadrul proiectului Dr. LASER sunt tratamentul prin hadronoterapie cu ioni grei asistată de diagnosticarea prin imagistica cu raze X cu contrast de fază, precum și diagnosticarea și tratamentul cu ajutorul radioizotopilor medicali.

Obiectivul general

Obiectivul general al proiectului este cercetarea, inovarea, dezvoltarea și testarea pilot necesare pentru crearea de noi metode de tratament și diagnosticare bazate pe laseri de mare putere, precum și diseminarea acestora către comunitatea medicală și către industria de echipa- mente medicale pentru implementarea lor pe scară largă (transfer de cunoștințe și de tehnologie). Scopul principal al proiectului propus este îmbunătățirea metodelor de tratament și diagnosticare a cancerului.

Obiectivele specifice

Obiectivele specifice medicale ale activităților de cercetare se concentrează pe cancerul de sân, a cărui mortalitate este în creștere semnificativă în România și în Europa, astfel:
OS1. Cercetare în hadronoterapie focalizată pe terapia cu ioni de carbon (ioni-C) a unei forme agresive și radiorezistente a cancerului de sân, cum este cancerul triplu-negativ (TNBT);
OS2. Cercetare în imagistică dedicată detecției și localizării tumorilor de sân cu sensibilitate si precizie îmbunătățite și cu doză de radiații redusă;
OS3. Cercetare pentru generarea de radioizotopi concentrată pe producerea de izotopi cu timpi de viață scurți pentru monitorizarea prin tehnica PET-CT (Positron Emission Tomography – Computed Tomography) a progresiei și a răspunsului la tratament al tumorilor de sân, precum 11C sau 62Cu. Noile metode de tratament și diagnosticare care vor fi dezvoltate în cadrul proiectului Dr. LASER au potențialul de a fi extinse, după finalizarea proiectului, și la alte forme de cancer.