Comunicat de presa - 10 iulie 2023

2023-07-11

In data de 10 iulie 2023, la Centrul de Conferinte al IFIN-HH din Magurele, Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) a aniversat 10 ani de la initierea proiectului pentru realizarea celui mai puternic laser din lume.

Realizare unica in cercetarea romaneasca, ELI-NP aniverseaza primul deceniu de eforturi conjugate ale oamenilor de stiinta romani si straini, furnizorilor de echipamente si factorilor de decizie in stiinta si politica, pentru implementarea cu succes a primului laser cu puterea de 10 PW din lume.

In cadrul evenimentului am avut deosebita onoare sa avem alaturi de colectivul ELI-NP personalitati, reprezentanti ai mediului politic care au luat cuvantul in cadrul prezentarilor, respectiv, doamna Diana Loreta Paun - consilier prezidential reprezentanta domnului Klaus W. Iohanis Presedintele Romaniei, distinsi membri ai Guvernului Romaniei, domnul Mihai Ghigiu - Seful Cancelariei Primului Ministru al Guvernului Romaniei, domnul Bogdan Gruia Ivan - Ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, domnul Sebastian Burduja - Ministrul Energiei, domnul Alin Marius Andries - Secretar de Stat in Ministerul de Finante, domnul Marin Tole - Secretar de Stat in Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei.

Parteneri in proiectele desfasurate, prieteni si sustinatori ai proiectului ELI-NP, Universitatea Bucuresti a fost reprezentata de domnul Rector - Marin Preda si de domnul Pro-Rector - Sorin Valentin Costreie, iar Universitatea Politehnica din Bucuresti a fost reprezentata de domnul Rector Mihnea Costoiu. De asemenea domnul Allen Weeks - Directorul General al ERIC (European Research Infrastructure Consortium) a trasmis mesajul sau prin intermediul unei inregistrari video.

Importanta si interesul proiectului ELI-NP in lume este dovedita de prezenta si alocutiunile sustinute, la cel mai inalt nivel, al reprezentantilor corpului diplomatic in Romania; am fost onorati de distinsa participare al Excelentei Sale domnul Hiroshi Ueda - Ambasadorul Japoniei in Romania, a Excelentei Sale doamna Laurence Auer - Ambasadoarea Republicii Franceze in Romania precum si al Excelentei Sale domnului Alfredo Maria Durante Mangoni - Ambasadorul Italiei in Romania. De asemenea, trebuie sa mentionam in mod deosebit pe Excelenta Sa domnul Ovidiu Dranga - Ambasadorul Romaniei in Japonia care a facut posibil semnarea memorandumului dintre Romania si Japonia pentru construirea Centrului pentru Optica de Mare Putere (COMP).

Links